Declaracions, manifestos i fulls de ruta: quan les paraules ajuden a fer possibles els fets

«Calen fets, no paraules», frase feta fins i tot utilitzada com a lema de campanyes polítiques, ens recorda que qualsevol idea o proposta necessita concretar-se en quelcom tangible per ser útil i esdevenir realitat. El cert és que les paraules poden empènyer cap als fets, tot generant un marc de coneixement compartit, que pot ser clau per a avançar cap a un objectiu comú; i pel camí, seguir sumant adeptes a aquest objectiu. Ens ho recordava fa uns dies Elena Gorriz , al curs SIMRA , amb el concepte de Capital Social Cognitiu en relació a la creació de xarxes socials, i la importància que tenen els manifestos en la generació de valor compartit.

La Carta d’Aalborg (1994) , va donar inici a Europa a les Agendes 21 Locals i al moviment de Ciutats i Pobles per a la Sostenibilitat.  La Carta, un document de només 7 pàgines, molt orientada a fixar unes bases d’acció local, el 2010 va arribar a tenir prop de 3000 entitats publiques signants.

La Declaració de Montesquiu de Custòdia del Territori (2000) la vaig viure en primera persona, i sempre recordaré la reunió on Miquel Rafa, aleshores cap de gestió de la Fundació Territori i Paisatge, va proposar que del congrés del mateix nom en sorgís una declaració marc. En 4 pàgines  s’establia la necessitat i el camí per a crear, precisament, una xarxa per a fomentar la custodia del territori a Catalunya. Amb 84 signats de la Declaració, de col·lectius realment molt diversos, i una moció de suport del Parlament de Catalunya, el març de 2003 es va constituir la XCT.

I un darrer exemple, que fa ben poc s’ha difós públicament, fruit d’un treball iniciat el 2016, és la Declaración del Grupo Campo Grande para el tratamiento del conflicto entorno al Lobo, que està oberta a nous signats des del seu web, per cert. Singularment, els signats d’aquesta declaració ho fan pel valor del seu procés, sense assumir necessàriament totes les seves detallades conclusions. El jurista i amic Carlos Javier Durá, ho explica en detall en aquest article.

Si necessiteu suport per a crear noves paraules, en format de textos consensuats i avançar cap als fets, som a la vostra disposició.

jordi@jordipietx.net

Fotos: Aalborg, Montesquiu, llop

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy