Innovacions socials rurals com a co-empoderament

El novembre passat vaig participar al curs SIMRA sobre innovacions socials en àrees rurals (marginals) a l’IAMZ-CIHEAM (Saragossa). 34 professionals i 13 professors d’arreu d’Europa i de la Mediterrània oriental i sud vam aprendre i debatre d’un gran nombre d’iniciatives definides com a Innovacions Socials Rurals (ISR) i tot el coneixement generat per SIMRA, que ben aviat estarà disponible al lloc web del projecte SIMRA; a partir del proper mes de febrer, també hi haurà obert un curs en línia.

Un curs extens, de tota una setmana, que va acaba amb molta energia, gràcies a interessants continguts i debats: conceptes i definicions, estudis de cas, exercicis de grup, metodologies de participació, gestió adaptativa de la Innovació Social (IS),  i un “marc d’avaluació SIMRA” per a la IS de gran valor conceptual i formatiu, sintetitzat en aquest vídeo, i al qual dedicaré un proper post.

Vaig adquirir molts aprenentatges útils en aquest curs i estic desitjós d’aplicar-los a noves col·laboracions i treballs en xarxa; i una idea central que em va sorgir al cap d’una setmana és el “co-empoderament”, un procés que definiria com el desenvolupament conjunt d’idees, metodologies i punts forts –és a dir, en conjunt, l’aprenentatge social–  entre un grup de “Coaching d’innovació social rural”, com tots ens hem sentit després d’aquest curs. Gràcies al  co-empoderament, els nostres aprenentatges de SIMRA ara es poden estendre per una àmplia geografia de zones rurals disperses a Europa i el Mediterrani, i que ara esperem continuar co-empoderant entre innovadors existents i futurs, als pobles i paisatges d’arreu. Aquest és, al cap i a la fi, el poder del treball en xarxa, tan essencial per a projectes, comunitats i per a la vida. Comencem a co-empoderar per la innovació social rural en xarxa?


Twitter: #SimraCourse  i @SIMRA_EU
jordi@jordipietx.net


P.D. Gràcies a Elena Gorriz (EFI) per haver compartit el concepte de “Coaching d’Innovació Social” durant l’avaluació del curs.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy