Fons Europeus i ONGs/PIMEs amb impacte socio-ambiental: Oportunitats en xarxa
Els nous fons europeus #NextGenerationEU son una oportunitat per a petites empreses i entitats no lucratives amb projectes i propostes d’impacte ambiental i social. Aleshores, què poden fer aquestes ONGs i PIMEs per accedir a aquests fons? Pren més forma aquesta oportunitat vital per contribuir al canvi social, la transformació verda, la regeneració ecològica, la neutralitat en carboni i la inclusió social.
El missatge és clar: ONGs i PIMEs poden de ser una peça important d’aquesta aquesta oportunitat vital per contribuir a la transformació verda i a la neutralitat en carboni de la societat, més integradora i solidaria; al costat d’administracions i grans empreses, i cal informar-se i posicionar-se per a fer-ho possible.
En aquest post trobareu alguns suggeriments per poder preparar a la vostra ONG o PIME de cara als fons Europeus de Recuperació i Resiliència, i els fons REACT-EU. Tanmateix, en els propers mesos es concretaran tots els detalls des de diferents administracions: europea, estatal, catalana i locals.
Per facilitar això proposem crear xarxa d’interessats i assessors, per compartir informació i preparar-se millor. Per tot això convidem des d’ara a ONGs, empreses, consultors i freelancers al Grup Telegram: “Fons UE ONGs PIMEs”.. Compartirem informació, intentarem respondre dubtes i, facilitarem contactes i col·laboracions per a preparar propostes concretes.
I quines son les informacions que disposem per a interessats en participar als fons europeus?
(actualitzat: 14.2.2021)
- A nivell estatal, primera normativa marc de cara a l’aplicació dels fons: Reial decret-llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s’aproven mesures urgents per a la modernització de l’Administració Pública i per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Recull la Figura dels PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transformació Econòmica), basats en un mecanisme nou de col·laboració público-privada. Les ONGs i PIMEs es podran inscriure al registre d’interessats dins de cada PERTE.
- A Catalunya també s’ha concretat el marc: Decret llei 5/2021, de 2 de febrer, pel qual s’aproven mesures urgents per a la implementació i gestió dels fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del fons REACT-EU per a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic.
- I sobretot, s’ha publicat una primera proposta de 27 prioritats concretes a Catalunya (venen a ser els PERTE catalans), resumida en aquesta infografia, i en el document complert. Aquest és un document important, amb diverses referències a entitats del tercer sector i a PIMEs, obrint el ventall de temàtiques per a la seva participació en els fons.
- A les xarxes apareix contínuament informació nova i més actualitzada que trobareu fàcilment amb “Pla de Recuperacio”, “Next Generation EU” i similars. Aquest és un webinar recent i interessant (2a meitat especialment), per al seu caràcter pràctic i orientat a organitzacions més petites.
Les entitats interessades han d’explorar les oportunitats que vagin sorgint, i per a fer-ho:
- Seguir i estudiar els PERTE que es vagin anunciant, estatals, a Catalunya i també locals. Veure en quins podem encaixar i com, cercar canals de contacte i proposar-nos.
- Veure com encaixa la nostra activitat o possible proposta amb criteris generals com els ODS de l’Agenda 2030 en què s’inspiren aquests plans, les 7 flagship initiative europees del Next Generation EU, o les 10 palanques i les 30 subpalanques del pla estatal de recuperació, veure quins ministeris / conselleries hi estan més directament implicats.
- Pensar en clau de xarxes i consorcis, cadena de valor, diàleg i nous formats de partenariats nous, sortir dels esquemes actuals de projectes i fons europeus, aquí justament es on ONGs i PIMEs podem proposar estratègies noves.
- Participar en les convocatòries de Manifestacions / Expressions d’Interès (MDI/EDI) que la Generalitat i els Ministeris van obrint (atenció als terminis).
- Convocatòries formals de fons, quan seran? Entre maig i setembre semblaria ser, però cal estar atents i actius ja des d’ara, afegiu-vos al Telegram.
Serà complex i costós, però es una oportunitat organitzar-se i preparar-se per a contribuir a la transformació ecològica. Per això us proposem treballar-hi plegats en aquest grup a Telegram, i restem a la vostra disposició per ajudar-vos en el que sigui possible.
Foto de Karolina Grabowska de Pexels