Catalunya, natura, persones
Article publicat a El 9 NOU d’Osona-Ripollès el 19.6.2020 (amb canvis)
Aquest dimecres el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei 7/2020, de 2 de Juliol, de l’Agència de la Natura, reivindicada i proposada durant anys. El camí ha estat llarg i complex, amb diversos intents per concretar-la, i en les darreres setmanes ha arribat a l’opinió pública en la forma d’enceses proclames per aturar, una vegada més, la fita de l’Agència. El 9 Nou mateix se’n ha fet ressò en diversos articles recents i el ple del Consell Comarcal d’Osona va aprovar una moció referent a l’Agència fa pocs dies. Col·lectius rurals molt concrets i alguns alcaldes han encapçalat les peticions perquè la Llei no fos aprovada.
No qüestionaré la legitimitat o el rerefons d’aquestes demandes de major participació, ara es moment de celebrar que Catalunya ha fet un pas molt important per posar ben aviat en marxa un instrument, l’Agència de la Natura, que ha d’incrementar la capacitat per a protegir la flora i fauna, ecosistemes, paisatges i processos ecològics a escala de país. Protegir-los pel seu valor intrínsec i pels serveis vitals que la natura ens dona a les persones, contribuint així als esforços globals tant necessaris per revertir la pèrdua de biodiversitat que patim.
Debat i implicació de sectors
El debat que ha precedit a l’aprovació de la Llei de l’Agència de la Natura, s’ha estès en molts sectors. Això ens dona ara una oportunitat única per treballar amb el món empresarial, turístic, i el món municipalista, perquè s’impliquin i desenvolupi estratègies de capital natural, de suport a la conservació i serveis dels ecosistemes, i desenvolupar estratègies locals de biodiversitat, d’infraestructura verda i solucions basades en la natura que uneixin salut per a la natura i les persones, i prevenció dels riscos naturals associats al canvi climàtic, com els que va portar aquest hivern passat el temporal Glòria. En definitiva, tenim l’oportunitat que la biodiversitat es mantingui, com aquests darrers dies, en un primer pla de la presa de decisions públiques i privades, a Catalunya, a Osona, al Ripollès, començant pels municipis, i sectors econòmics i empresarials que han d’abordar els reptes de la transició ecològica. Ara és l’hora que l’Agència de la Natura sigui el revulsiu per al canvi de tendència i ajudi a fer créixer el compromís de cada persona i del conjunt de la societat catalana cap a la conservació de la natura, perquè nosaltres som part de la natura, com aquesta dolorosa pandèmia que vivim fa palès.
De l’estratègia EsNatura al context europeu
A les persones més o menys convençudes de l’oportunitat d’aquesta Agència, i les qui través del diàleg i dels fets reconsiderin la seva posició, ara ens toca empènyer perquè els estatuts, pas previ per al desplegament de l’Agència de la Natura s’acordin ben aviat. La crisi de biodiversitat és una emergència que ens afecta com a societat, per això diàleg, participació i territori, són necessaris per avançar, recordant sempre que la posada en marxa de l’Agència de la Natura és urgent. L’estratègia “EsNatura, Biodiversitat i Patrimoni Natural de Catalunya” aprovada el 2018, amb un ampli procés participatiu -cal remarcar-ho-, marca l’agenda de l’Agència que és només l’estructura per a poder fer més i millors polítiques de prevenció, gestió, conservació i restauració de la biodiversitat, gràcies a un finançament que comença amb el nou Fons del Patrimoni Natural, però que ha d’anar més enllà.
Estratègia, estructura i recursos perquè a Catalunya avancem en la direcció d’altres països europeus capdavanters en conservació. I en aquest context europeu tres elements a destacar: el Pacte Verd Europeu (2019) i les dues estratègies – 2030: “De la Granja a la Taula” (agrícola i alimentària) i “Retornem la natura a les nostres vides” (biodiversitat) aprovades a Brusel·les fa escasses setmanes, i que ens mostren com l’Agència de la Natura ha de tenir un paper destacat en els nostres compromisos amb Europa.
Triangle d’Agències Ambientals Catalanes
La nova Agència de la Natura, al costat de les existents fa anys d’Aigua i de Residus, completa un triangle d’agències ambientals catalanes necessàries, i que esperem veure emmarcades dins d’un “Departament de Medi Ambient i Transició Ecològica” que necessitem per a conduir el reptes que ens plantegen les crisis climàtica i de biodiversitat en els propers anys. L’Agència de la Natura també té ara l’oportunitat de demostrar proximitat al territori i foment de l’acció local i de la societat civil, les empreses i la propietat rural. Millora, innovació i transformació organitzativa han de ser elements centrals per aconseguir-ho.
I diàleg, molt de diàleg entre persones, perquè tothom som part de la natura.
Jordi Pietx i Colom
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.