Gloria. És l’hora de les solucions basades en la natura

Escric aquest post la tarda del 22.1.2020, les xarxes i els mitjans en general van plens d’imatges i notícies del efectes del temporal Gloria que abassega Catalunya des de fa tres dies. Son imatges que deixen glaçat, que fan pensar en el què hem fet a la natura i que ens deixen amb un gran interrogant… i ara què?

No hi ha solucions màgiques, però hi pot haver solucions intel·ligents, Solucions Basades en la Natura (SBN) o Nature Based Solutions. Hem d’entendre d’una vegada per totes que tots som part de la natura, part d’aquest planeta Terra, i que ens hi hem de posar d’acord. El concepte de solucions basades en la natura (SBN) és tant simple com complex d’aplicar, pel què suposa de canvi. Es tracta de que la vida humana, el transport, les infraestructures, les edificacions, l’urbanisme, l’agricultura…. tingui en compte la natura, i es posi d’acord amb ella apropant el territori, urbà, rural i natural a la natura.

Les SBN són un concepte amb pocs anys d’existència, però que ja té un bon nombre d’exemples i criteris, com els que ens mostra la wikipedia en anglès, o els de nombrosos projectes europeus com l’Operandum, precisament centrat en SBN i riscos hidrometeorològics. I a Catalunya comptem també amb experts que ja treballen en SBN, com Naturalea o com l’equip del Dr. Francesc Baró, de l’ICTA-UAB, que participa a Naturvation analitzant les SBN en l’Àrea Metropolitana de Barcelona. I què es una SBN exactament? Doncs, per exemple, recuperar i mantenir àrees naturals en entonr habitats, millorar i crear nous aiguamolls per a la retenció de l’aigua, reforçar els boscos de ribera que regulen les avingudes, i renaturalitzar, renaturalitzar tant com puguem.

El temporal Gloria s’esvairà, esperem, en les properes hores, i ens deixarà una mostra claríssima (i costossísima de reconduir) de que la natura és part de nosaltres i decideix per nosaltres. Solucions Basades en la Natura, som-hi? Comencem debats als pobles i ciutats, a les institucions del país? Comencem a mobilitzar experts, acadèmics, societat civil, propietaris i pagesos, administracions per a començar l’acord amb la natura?

jordi@jordipietx.net

P.D. Gràcies Josep Maria Mallarach per l’exemple de SBN a la Garrotxa, d’avui mateix; Gràcies Harrison Haines per la foto de capçalera.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy